Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Βόλτα στα μνημεία του Ρεθύμνου (φωτογράφος Ελευθερία Λ.)













Φωτογραφίες από τη βόλτα μας στα μνημεία του Ρεθύμνου την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 Φωτογράφος η Ελευθερία Λ

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

[Αθανασιος Διακος]

Ο Αθανασιος Διακος ,η   θανασης Διακος ,ηταν ενας απο τους προταγωνιστες ηρωες- οπλαρχηγους του πρωτου ετους της Επαναστασης του 1821 εδρασε στη Στερεα Ελλαδα..Γεννηθηκε κατ'αλλους στην  Αρτοτινα Φωκιδας[1] το 1788και  κατ'αλλους στην  Ανω Μουσουνιτσα Φωκιδος[2].Και  για το πραγματικο του ονομα υπαρχει αντιγνωμία.Κατελαβε τη γέφυρα της Αλαμάνας και στις 22 Απριλίου 1821 έδωσε μάχη με τα σρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη.Στη μάχη αυτή συνελήφθη και αφού μεταφέρθηκε στη λαμία αναφέρεται λογοτεχνικά ότι "σουβλίστηκε" από τους Τούρκους και κάηκε στις 24 Απριλίου 1821.

Παναγιώτα Αδύναμου , Παυλίνα Αδράμη, Μιχαέλα  Λαδάκη

Γεωργιος Καραισκακης

Γεννηθικε στις 23 Ιανουαριου το 1780 ή 1782 στο Μαυρομματι Καρδιτσας.Σκοτωθηκε στισ 23 Απριλιου 1827 στην Αθηνα.Ηταν καπετανιος-Στρατηγος της επαναστασης του 1821.Ο Γεωργιος Καραισκακης ηταν Ελληνας.Ο Καραισκακης σκοτωθηκε απο μία σφαιρα  στο παλιο Φαληρο κοντα σε ενα γηπεδο και τωρα αυτο το γηπεδο έχει ονομασθεί Καραισκάκη.


Φάνης Αδύναμος  Γιωργος Μοσχάκης  Γιώργος Πετρόβ

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ήταν μια από τις πιο σημαντικές ηρωίδες της επανάστασης του 1821.
Γεννήθηκε στις 11 Μαίου  1771.Μεγάλωσε στην Ύδρα. Στα 17 της παντρεύτηκε τον Δημήτριο Γιάννουζα
Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ο Δημήτριος Μπούμπουλης, τον οποίο παντρεύτηκε σε ηλικία 30 ετών το 1801 και από τον οποίο πήρε και το όνομα και έγινε γνωστή ως «Μπουμπουλίνα». Όμως και οι δύο σύζυγοι της, Σπετσιώτες καπεταναίοι, σκοτώθηκαν σε ναυμαχίες εναντίον πειρατών που έκαναν ληστρικές επιδρομές στα παράλια της Ελλάδας. Ειδικά ο Μπούμπουλης σκοτώθηκε το 1811 από βόλι στο μέτωπο.Το 1811 όταν πέθανε ο δεύτερος σύζυγός της, η Μπουμπουλίνα ήταν 40 ετών πια, χήρεψε για δεύτερη φορά, είχε επτά παιδιά και τεράστια περιουσία.Πέθανε στις 11 Μαίου του 1825.

Ελευθερία Λ.  Γεωργία Μ. Δήμητρα Μπ.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (3 Απριλίου 1770 - 4 Φεβρουαρίου 1843) ήταν Έλληνας κλέφτης, καπετάνιος, στρατηγός με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, πολιτικός, αρχηγός κόμματος, πληρεξούσιος, σύμβουλος της Επικράτειας. Έμεινε γνωστός και ως Γέρος του Μοριά.Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία και άρχισε να προετοιμάζει την Επανάσταση στην Πελοπόννησο.Αξίζει να τονιστεί η στρατηγική φυσιογνωμία του Κολοκοτρώνη, καθώς διοικούσε τα στρατεύματα με ιδιοφυή τρόπο, χρησιμοποιώντας τις τακτικές του κλεφτοπολέμου, ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται το στράτευμα στην αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου.Πρωταγωνίστησε σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις του αγώνα, όπως στη νίκη στο Βαλτέτσι, στην άλωση της Τριπολιτσάς, στην καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερμενάκια όπου διέσωσε τον Αγώνα στην Πελοπόννησο, αφού πρυτάνευσαν η ευφυΐα και η τόλμη του στρατηγικού του νου. Αξιοσημείωτη επίσης είναι η αναφορά του Κολοκοτρώνη στα απομνημονεύματά του σχετικά με την κατάληψη της Τριπολιτσας.

Νίκος Πατεράκης, Βαγγέλης Χριστοδουλάκης

Μαντω Μαυρογενους

(Τεργεστη  1796 η 1797-Παρος Ιουλιος 1849)                                                                             
Ηταν αγωνιστρια της Ελληνικης Επαναστασης του 1821.Καταγοταν απο ελληνικη οικογενεια της Ρουμανιας,η οποια εφυγε κρυφα για Ιταλια.Με την εναρξη της  επαναστασης πηγε  στην Μυκονο και  ξεσηκωσε  τους  κατοικους  εναντιον  των Τουρκων.Με πλοια εξοπλισμενα με δικα της εξοδα καταδιωξε  τους πειρατες που λυμαινονταν τις Κυκλαδες και αργοτερα πολεμησε στο Πηλιο, στη Φθιωτιδα και στη Λιβαδεια.Για  τον  αγωνα  της  διεθεσε  ολη  της  την  περιουσια.

ΜΑΡΙΑ,ΕΛΙΝΑ,ΒΑΓΓΕΛΙΩ

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Παίξαμε Παζλ με τα μνημεία του Ρεθύμνου


Κάθε ομάδα διάλεξε μια φωτογραφία από το google αναζήτηση εικόνων , για ένα από τα τρία μνημεία του Ρεθύμνου που είχε να παρουσιάσει και μετά μέσω της σελίδας www.jigsawplanet.com δημιούργησε το δικό της παζλ και το έλυσε. .Μετά κάθε ομάδα άλλαζε η/υ και προσπαθούσε να λύσει το Παζλ της άλλης ομάδας.

Δυστυχώς ο καιρός δεν μας επέτρεψε να βγούμε έξω και να τραβήξουμε τις δικές μας φωτογραφίες από τα μνημεία για να φτιάξουμε με αυτές τα δικά μας παζλ...
Δεν πειράζει οι φωτογράφοι είναι έτοιμοι για την εξόρμηση μας!

Δοκιμάστε το κι εσείς !!!   Πατήστε στο σύνδεσμο...
Σύνδεσμος παζλ κρήνη Ριμόντι    http://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=004b92dc3087
(πατήστε τη ρόδα και μετά scatter για να ανακατέψετε τα κομμάτια του πάζλ)

   Καλή διασκέδαση!!